
Ses Sistemleri Danışmanlığı
Ses Sistemleri Danışmanlığı Neleri Kapsar?
Mekanların akustik özellikleri, uygulama amacı ve mimari öğeleri göz önünde bulundurularak etkili ve hesaplı bir şekilde seslendirilebilmesi için sunulan proje ve danışmanlık hizmetini kapsar. Bu çalışma kapsamında mekan için gerekli tüm hoparlör ve yardımcı elektronik cihazların seçimi ve yerleşimi yapılacak, şartnameleri hazırlanacaktır. Çalışma tamamen mekanın ihtiyaçlarına yönelik yapılacak olup herhangi bir son ürün işaret edilmeyecektir. Talep edilirse piyasa araştırması yapılarak ilgili şartları sağlayan ürünler çalışmanın sonunda belirlenebilir.
Seslendirme Sistemleri Tasarımı
Hoparlörlü seslendirme uygulamaları için genellikle görülen ihtiyaçlar aşağıdaki gibidir:
- Mekan için uygun hoparlörlerin seçilmesi
- Hoparlörlerin gruplanması ve yerleşimi
- Hoparlörlerin önünde bulunan elektronik cihazların kurulumu ve ayarlanması
Bu süreçlerden özellikle hoparlör gruplarının seçimi ve yerleşimi kritik öneme sahiptir. Zira bu noktada yapılan hatalarda geri dönüş çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu sebeple mimari projelendirmenin erken aşamalarında elektroakustik sistemlerin planlaması yapılmış olmalıdır.

Hoparlör Ses Düzey Dağılımı Çalışması
Hoparlörlü seslendirme temel olarak aşağıdaki şartları sağlamayı hedefler:
- Dinleme alanında yeterli ses seviyesinin sağlanması.
- Ses seviyesinin ve frekans cevabının dinleme alanı içerisinde mümkün olduğunca her noktada eşit olması.
Bunlar yanında iyi tasarlanmış bir sistem aşağıdaki şartları da yerine getirmelidir:
- Frekans cevabının ve hoparlör güçlerinin ses materyaline uygunluk göstermesi
- Sesin kaynağının konum ve ton olarak sahnedeki temsile uygunluk göstermesi ve dolayısıyla kendini unutturarak dikkatin sahnede olmasını sağlaması.
- Frekans cevabının olabildiğince az iniş-çıkış (ripple) içermesi, stereo dinleme hedeflenmeyen yerlerde hoparlör kanallarının üst üste binmemesi ve hoparlör kanallarının zaman bandında uyum içerisinde olması
- Balkon altı ya da ön sıralar, hoparlör altları gibi noktaların ayrıca ele alınarak salonun geri kalanı ile eşdeğer karakterde bir ses elde edilmesinin sağlanması
- Odanın akustik karakterine uygun olarak tasarlanmış olması ve varsa odanın kusurlarını tahrik etmemesi.
- Odanın dip gürültü düzeyine uygun dip gürültü düzeyine sahip olması.
- Kolay mikrofonlamaya imkan vermesi, ses yayını olmaması gereken yerlere (sahne, kulis vb.) ses yayını yapmaması
- Kötü kullanıma karşı güvenlik önlemlerinin alınmış olması
- Sistemin olabildiğince basit ve ekonomik olarak çözülmesi
Yukarıda bahsi geçen şartların sağlanabilmesi için gerek proje sürecinde gerekse kurulum sırasında MTISES tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bu hizmet süre bazında fiyatlandırılacak olup saha çalışması ya da proje için yapılan ofis çalışmaları bu süreye dahil edilecektir. Kurulum sürecinde her türlü DSP ve crossover cihazının doğru şekilde ayarlanması sağlanacak ve DSP cihazları izin veriyorsa, hoparlör güvenliği ve ortam gürültü sınırlarının sağlanması adına limitleyiciler devreye alınacaktır. İş sonunda tüm çalışma dokümante edilip müşteriye sunulacaktır.
* Talep edilmesi durumunda mobilyalar ile bütünlük sağlayacak şekilde özel hoparlör tasarımları yapılabilir.Hoparlörlü Seslendirme Ölçümleri
Kurulumun kontrol edilmesi için ya da bilgi toplama amaçlı olarak sistemin gerek akustik gerek elektriksel ölçümlerinin alınması gerekebilir. Bu şekilde cihazların çalışma durumu ve dinleme alanındaki akustik cevabın incelenmesini sağlayan pek çok parametre elde edilecektir. MTISES tarafından ölçümü yapılan parametreler aşağıdaki gibidir:
Hoparlör Ölçümleri
- Frekans Cevabı – dBSPL
- Hassasiyet – dBSPL @1w/1m
- Empedans
- Thiele-Small Parametreleri (fs, Qes,Qms,Vas)
- Harmonik Bozulma

Hoparlör Ünitesi Doğal Sönüm Analizi
Ampli ve Sinyal Elektriği Ölçümleri
- Frekans Cevabı
- Kazanç
- THD – Toplam Harmonik Bozulma
Hacim Akustiği Ölçümleri
- Ses Düzeyi – dBSPL, dBA
- Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi – Leq
- Gürültü Ölçütü – NC, NR
- C50 – Netlik (Konuşma)
- C80 – Netlik (Müzik)
- G – Ses Gücü/Gürlük
- RT, EDT – Reverberasyon Süresi, Erken Reverberasyon Süresi
- Ses İletim İndeksi – STI, RASTI
Otomatik Mikser/DSP
Otomatik mikserler açık mikrofon sayısını en az sayıda tutarak kanal seviyelerini otomatik olarak ayarlayan cihazlardır. Operatörün bulunmadığı ya da operatörün işinin kolaylaştırılması gerektiği durumlarda otomatik mikser kullanımı çoğu zaman en uygun çözümü oluşturur. Bu cihazlar, üzerilerinden seçilen preset ayara ve ortam gürültü seviyesine bağlı olarak kanalları ayarlar ve feedback ya da patlamalara karşı önlem alırlar. Bu anlamda özellikle toplantı ya da seminer uygulamalarında profesyonel sonuçlar elde edilmesini sağlar ve operatörün iş yükünü üstlenirler.Bu cihazlar dijital ya da analog olabilmektedir ve mikrofon tipi, kullanım amacı ve odanın karakterine uygun olarak kurulmalıdırlar. Tüm bu hizmetler MTISES tarafından sağlanmaktadır.